Kiesrecht niet-Nederlanders bij eilandsraadsverkiezingen Caribisch Nederland

De Tweede Kamer stemde 14 oktober 2014 in met een wijziging van de Kieswet, zodat niet-Nederlanders kunnen deelnemen aan de eilandsraadsverkiezingen op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba van 18 maart 2015. Niet-Nederlanders kunnen dan zowel als kiezer, maar ook als kandidaat, deelnemen aan de eilandsraadsverkiezingen. De wetswijziging moet ook nog door de Eerste Kamer worden aanvaard.

Beeld: Kiesraad

Het kiesrecht van niet-Nederlanders voor de eilandsraadsverkiezing zou weer verloren kunnen gaan op het moment dat de Grondwet wijzigt en de eilandsraden de bevoegdheid krijgen om de leden van de Eerste kamer te kiezen. Invloed van niet-Nederlanders op de samenstelling van de Eerste Kamer wordt namelijk niet wenselijk gevonden. Op dit moment ligt een voorstel voor Grondwetswijziging bij de Eerste Kamer.

Kiescollege

Om het kiesrecht van niet-Nederlandse inwoners van de Caribische eilanden voor de eilandsraad te kunnen behouden, is de gedachte opgekomen om een apart kiescollege voor de Eerste Kamer in het leven te roepen. Alleen Nederlandse inwoners van de Caribische eilanden zouden kiesrecht krijgen voor dit kiescollege, dat op zijn beurt -naast de provinciale staten- deelneemt aan de Eerste Kamerverkiezing. Minister Plasterk heeft de Tweede Kamer toegezegd om begin 2015 een terugkoppeling te geven van mogelijkheden voor dit kiescollege. Hierbij onderzoekt hij ook de in de Tweede Kamer gedane suggestie om een zelfde soort kiescollege voor de Eerste Kamer in het leven te roepen voor Nederlanders in het buitenland.