Naamsregistratie – OPA versus Onafhankelijke partij Alkmaar (OPA)

Op woensdag 24 september heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan in de zaak van de partij 'Ouderen Politiek Actief' tegen het centraal stembureau van de gemeente Alkmaar.

Beeld: Kiesraad

Het centraal stembureau had de aanduiding ‘Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA)’ geregistreerd ten behoeve van de komende gemeentelijke herindelingsverkiezing, terwijl op landelijk niveau – bij de Kiesraad – al eerder de aanduiding ‘OPA’ van de partij ‘Ouderen Politiek Actief’ was geregistreerd . Laatstgenoemde partij ging tegen dit besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Het centraal stembureau had de aanduiding 'Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA)' volgens deze partij moeten weigeren, omdat deze (1) in hoofdzaak overeenkomt met de al bij de Kiesraad geregistreerde aanduiding 'OPA' en (2) omdat de aanduiding anderszins misleidend is voor de kiezers.

Ondergeschikte betekenis

De Afdeling bestuursrechtspraak verwerpt beide gronden en laat het besluit van het centraal stembureau van de gemeente Alkmaar daarom in stand. De Afdeling herhaalt dat bij de beantwoording van de vraag of een aanduiding in hoofdzaak overeenkomt met een reeds geregistreerde aanduiding de gehele aanduiding, waarvan om registratie wordt verzocht, in aanmerking moet worden genomen. Vervolgens oordeelt de Afdeling dat in de aanduiding 'Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA)' de woorden ‘Onafhankelijke’ en ‘Partij’ en de plaatsnaam ‘Alkmaar’ de hoofdbestanddelen van de aanduiding vormen. Het bestanddeel ‘OPA’ komt weliswaar voor in beide aanduidingen, maar is in de aanduiding ‘Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA)’, mede door het gebruik van de haakjes, een bestanddeel van ondergeschikte betekenis, aldus de Afdeling.

Geen misleiding

De Afdeling is verder van mening dat in dit geval ook geen sprake is van misleiding. In dat verband hecht de Afdeling met name betekenis aan het feit dat ‘Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA)’ eerder geregistreerd is geweest voor de gemeenteraadsverkiezingen van Alkmaar in 2002, 2006 en 2010, ook aan die verkiezingen heeft deelgenomen en dus bekend is bij de kiezers in deze gemeente. Dit, in tegenstelling tot de partij ‘Ouderen Politiek Aktief’.