Advies wijziging Kiesregeling voor combinatie provinciale staten- en waterschapsverkiezingen

Doordat kiezers vanaf 2015 tegelijkertijd stemmen voor algemeen bestuursleden van waterschappen en voor provinciale statenleden, moet een aantal modellen (zoals het aanvraagformulier voor een kiezerspas of voor een schriftelijke volmacht) aangepast worden in de Kiesregeling. De Kiesraad adviseert om een duidelijk onderscheid te maken tussen de documenten voor de waterschapsverkiezing en de provinciale statenverkiezing. Stembureauleden moeten gemakkelijk kunnen zien voor welke verkiezing een document gebruikt kan worden.

Beeld: Richard van Elferen Mediatheek Rijksoverheid

De Kiesraad is positief over het voorstel om aanvragers van een kiezerspas te laten aankruisen in welke gemeente zij deze kiezerspas willen gebruiken. Het maakt het voor kiezers duidelijk in welke gemeenten zij met een kiezerspas hun stem kunnen uitbrengen. Zo wordt voorkomen dat zij naar een stemlokaal gaan dat buiten hun waterschap gelegen is en daardoor onverwacht hun stem niet kunnen uitbrengen. Gewaarborgd moet worden dat ambtenaren aanvraagformulieren waarbij deze vraag niet is beantwoord, wél behandelen.

Aanvraag schriftelijke volmacht

De Raad kan zich ook vinden in het voornemen kiezers bij de aanvraag van een schriftelijke volmacht voor waterschapsverkiezingen expliciet te vragen of de beoogde volmachtnemer kiesgerechtigd is voor hetzelfde waterschap. Bij andere decentrale verkiezingen is dat echter ook belangrijk. Het advies is daarom dit ook voor gemeenteraads- en provinciale statenverkiezingen voor te schrijven.