Onderzoek CPB relatie herindeling en verkiezingsopkomst

Naar aanleiding van de dalende opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen, gaat het Centraal Planbureau (CPB) in opdracht van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken het Centraal Planbureau (CPB) onderzoeken wat de oorzaken voor deze lage opkomst is. Het CPB onderzoekt de verhouding tussen de omvang van de gemeente en het opkomstpercentage en of gemeentelijke herindelingen effect hebben op de opkomst bij verkiezingen.

Beeld: Kiesraad

Plasterk vraagt het CPB om in een langetermijnonderzoek de opkomst voor de herindeling te vergelijken met de opkomst na herindeling waarbij rekening gehouden wordt met de schaalgrootte van gemeenten. Als blijkt dat opkomstpercentages na herindelingen verschillen bij gemeenteraadsverkiezingen ten opzichte van gemeenten die geen herindeling hebben ondergaan maar niet bij Tweede Kamerverkiezingen, dan wil hij daar van het CPB ‘waar mogelijk’ een verklaring voor.

Evaluatie verkiezingen

Plasterk wil de uitkomsten van het onderzoek voor 1 november hebben om ze betrekken bij de evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen en verkiezing voor het Europees Parlement die in 2014 plaatsvonden. Het is gebruikelijk dat de minister van Binnenlandse Zaken na iedere verkiezing een evaluatie aan de Tweede Kamer zendt. Eerder bracht de Kiesraad een evaluatieadvies uit over de verkiezingen in 2014.