Wijzigingen experimentenbesluit centraal tellen

Bij de laatste verkiezingen is in een aantal gemeenten geëxperimenteerd met het tellen van de stemmen op één centrale locatie in de gemeente - en niet meer in de afzonderlijke stembureaus. Voor het vervoer van stembiljetten en andere stembescheiden werden gewone stembussen gebruikt. Bij toekomstige experimenten wil de minister van BZK hiervoor zogeheten transportboxen gebruiken, blijkt uit een Ontwerpbesluit.

Beeld: Kiesraad

In een advies over dit Ontwerpbesluit pleit de Kiesraad ervoor het gebruik van deze transportboxen niet dwingend voor te schrijven aan gemeenten. De Raad is er niet van overtuigd dat het gebruik van de boxen leidt tot ontlasting van gemeenten en tot lagere kosten, en wil meer duidelijkheid over de specificaties van de boxen.

Bij eerdere experimenten met centraal tellen mochten gemeenten uiterlijk  09.00 uur, daags na de dag van stemming, beginnen met het tellen van de stemmen. Dit is nu losgelaten. Gemeenten doen er echter goed aan, stelt de Kiesraad, om niet ’s nachts te beginnen met het tellen. Al is het maar omdat dit kiezers kan ontmoedigen om desgewenst het tellen van de stemmen bij te wonen.