Herindelingsverkiezingen 19 november 2014

Dit najaar, op 19 november 2014, vinden 6 gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dit is het gevolg van diverse herindelingen van gemeenten. Hieruit ontstaan de nieuwe gemeenten ’s-Hertogenbosch en Oss (uit het huidige ’s-Hertogenbosch, Maasdonk en Oss), Alkmaar (uit Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer), Nissewaard (uit Bernisse en Spijkenisse), Groesbeek (uit Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen) en Krimpenerwaard (uit Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist). De herindelingen gaan in op 1 januari 2015.

Beeld: Kiesraad

Als besloten is tot samenvoeging van gemeenten, moeten tussentijds verkiezingen gehouden worden voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente. De Wet algemene regels herindeling bepaalt dat de herindeling altijd ingaat op 1 januari. De verkiezingen worden daarom in het najaar voorafgaand aan de datum van herindeling gehouden. Deze wet wijst één gemeente aan die belast is met de organisatie van de verkiezingen.

Registratie politieke partijen

Lokale politieke partijen die onder een bepaalde aanduiding willen deelnemen aan de herindelingsverkiezingen, moeten deze laten registreren bij het centraal stembureau van de gemeente die met de organisatie van de verkiezingen belast is. Dit geldt voor alle plaatselijke partijen, ook die van de gemeenten die bij wet zijn aangewezen om de verkiezingen te organiseren, en ongeacht of ze al zitting hebben in de gemeenteraden van de fusiegemeenten of niet. Partijen die een aanduiding willen laten registreren, moeten voldoen aan alle eisen van art. G 3 van de Kieswet. Partijen die reeds op landelijk of provinciaal niveau geregistreerd zijn, hoeven zich niet op gemeentelijk niveau te registreren.

Kandidaatstelling

Op 6 oktober 2014 moeten de deelnemende partijen vervolgens hun kandidatenlijsten inleveren (dag van de kandidaatstelling). Omdat bij een gemeentelijke herindeling een nieuwe gemeente ontstaat, moeten bij de kandidaatstelling alle deelnemende politieke partijen  ondersteuningsverklaringen inleveren en een waarborgsom te betalen.

Aftreden raadsleden en zitting nemen nieuwe leden

Na de stemming en de bekendmaking van de verkiezingsuitslag, treden de raadsleden van de oude gemeenten af met ingang van de dag voorafgaand aan de datum van de herindeling. Dat is officieel op 31 december, klokslag 24.00 uur. De eerste vergadering van de nieuwe raad is op de eerste werkdag volgend op de datum van de herindeling. In deze vergadering worden ook de wethouders benoemd. Indien dan nog niet meer dan de helft van het aantal geloofsbrieven is goedgekeurd, voeren de raadsleden van de organiserende gemeente voorlopig het ambt uit.