Definitieve verkiezingsuitslag Europees Parlement op 30 mei

De Kiesraad, centraal stembureau, maakt op vrijdag 30 mei in een openbare zitting de officiële uitslag bekend van de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement op 22 mei 2014.

Beeld: Kiesraad

De voorlopige uitslagen mogen pas na zondagavond 23.00 uur worden gegeven: dan zijn alle stemlokalen in Europa gesloten. 18 hoofdstembureaus stellen op maandag 26 mei om 10.00 uur in een zitting de stemtotalen per kieskring vast. Op dinsdag 27 mei houden nog 2 hoofdstembureaus zitting, omdat gemeenten Kampen, Ouder Amstel en Raalte pas op maandag tellen, vanwege een experiment met centraal tellen van stemmen.

Officiële uitslag

Op maandag 26 en dinsdag 27 mei controleert de Commissie Geloofsbrieven van de Tweede Kamer in samenwerking met de Kiesraad alle processen-verbaal van de (ruim 9.000) stembureaus in ons land. Vervolgens stelt de Kiesraad, als centraal stembureau, op basis van deze uitkomsten de officiële verkiezingsuitslag vast op vrijdag 30 mei. Dit verklaart de tijd die er zit tussen de dag van stemming en de datum voor vaststelling definitieve uitslag door het centraal stembureau.

Toelating

De Tweede Kamer besluit vervolgens op 5 juni over de toelating van de door de Kiesraad gekozen verklaarde kandidaten. In het kader van dit zogenoemde geloofsbrievenonderzoek moet de Kamer ook een oordeel geven over de juistheid van de door de Kiesraad vastgestelde uitslag en over de geldigheid van de verkiezing.   

Zitting vrijdag 30 mei

De Kiesraad maakt tijdens de zitting van de definitieve verkiezingsuitslag onder meer bekend:
• het aantal uitgebrachte stemmen per politieke partij
• het aantal stemmen per kandidaat
• de kandidaten die met voorkeurstemmen zijn gekozen
• de verdeling van de zetels en de restzetels
• de gevolgen van lijstencombinaties voor de zetelverdeling
• de gekozen kandidaten


De zitting wordt gehouden op:


Datum: vrijdag 30 mei 2014
Tijdstip: om 11.00 uur
Locatie: Oude Zaal van de Tweede Kamer
Adres: Binnenhof 1a, Den Haag

U bent van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen. Denkt u hierbij aan het meenemen van een legitimatiebewijs. De spreektijd voor mensen die eventueel bezwaar maken, is maximaal 5 minuten. Na afloop van de zitting worden de uitslagen gepubliceerd op deze website. Via de livestream kunt u de bijeenkomst vanaf 11.00 uur live volgen.