Op 22 mei niet in Nederland? Regel een volmacht!

Verblijft u op 22 mei niet in Nederland, bijvoorbeeld vanwege vakantie, dan kunt u iemand machtigen om namens u te stemmen. U kunt hiervoor de achterzijde van uw stempas invullen; dit heet een 'onderhandse volmacht'. Kunt u niet wachten op uw stempas, omdat u op het moment dat de gemeente deze verstuurt al in het buitenland verblijft, dan kunt u uiterlijk maandag 19 mei een schriftelijke volmacht aanvragen.

Beeld: Kiesraad

Voor een onderhandse volmacht moeten zowel uzelf als de gemachtigde de stempas ondertekenen. Een onderhandse volmacht kunt u alleen geven aan een kiezer die in uw gemeente woont. Bij het stemmen moet de gemachtigde (een kopie van) uw identiteitsbewijs tonen. De gemachtigde moet zichzelf ook identificeren. Het ID-bewijs mag op de dag van stemming maximaal 5 jaar verlopen  zijn.

Schriftelijke volmacht

Kunt u niet wachten op uw stempas, omdat u op het moment dat de gemeente deze verstuurt al in het buitenland verblijft, dan kunt u gebruik maken van een schriftelijke volmacht. Deze volmacht kunt u uiterlijk maandag 19 mei bij uw gemeente aanvragen met het formulier L 8. U vult dit formulier samen in met uw gemachtigde.

Gemeenten beslissen zelf wanneer zij de stempassen versturen, maar zij moeten dit uiterlijk 2 weken voor de dag van stemming doen.