Advies wijziging experimentenregeling centraal tellen

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen is in vijf gemeenten geëxperimenteerd met het tellen van de stemmen op één centrale locatie in de gemeente - en niet meer in de afzonderlijke stembureaus. Het ziet ernaar uit dat bij de komende verkiezing voor het Europees Parlement opnieuw hiermee wordt geëxperimenteerd. In een advies aan de minister van BZK gaat de Kiesraad in op enkele wijzigingen in de regeling van dat experiment.

Beeld: Kiesraad

De Kiesraad vraagt in dit advies aandacht voor de training van personen die het gemeentelijk stembureau bijstaan bij het tellen van de stemmen. Anders dan stembureauleden hoeven zij geen training te volgen. De Kiesraad adviseert om hier verandering in te brengen, met een verplichte training toegespitst op hun rol als teller.

Volgende ochtend tellen

Bij centraal tellen wordt alleen de ‘sneltelling’, de telling op het niveau van de lijsten (niet de kandidaten) in de stembureaus gedaan. Daarna worden alle stembescheiden overgebracht naar de centrale tellocatie(s) voor de verdere telling. De Kiesraad adviseert om die centrale tellingen de volgende dag te laten plaatsvinden. Bij ’s nachts tellen bestaat immers een grotere kans op vermoeidheid bij de stembureauleden en tellers, wat de kans op het maken van fouten in het telproces vergroot. Kiezers worden door het verzetten van de centrale telling naar de volgende ochtend bovendien (beter) in de gelegenheid gesteld om deze telling bij te wonen.

Grotere gemeenten

Aan het eerste experiment met centrale stemopneming deden alleen gemeenten mee met minder dan 100.000 inwoners. Aangeraden wordt om bij het volgende experiment ook een grotere gemeente te betrekken.