Eindstand hertellingen gemeenteraadsverkiezingen

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart heeft in de gemeenten Aalburg, Aalten, Appingedam, Boxtel, Houten, Menameradiel, Vught, Waddinxveen, Weert, Wijchen en Zaltbommel een hertelling van stemmen plaatsgevonden op initiatief van het centraal stembureau in deze gemeenten. In Culemborg, De Bilt, Hardinxveld-Giessendam, Heerlen, Kaag en Braassem, Landerd, Noordwijk, Simpelveld, Strijen, Venlo, Vlissingen, Wassenaar en Zederik is op initiatief van de gemeenteraad herteld.

Beeld: Kiesraad

Een centraal stembureau kan besluiten tot een hertelling als een ernstig vermoeden bestaat dat door een of meer stembureaus bij het tellen van de stemmen fouten zijn gemaakt die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling. Een gemeenteraad kan, anders dan het centraal stembureau, ook om andere redenen besluiten tot een hertellen. Bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat het centraal stembureau een fout heeft gemaakt in de vaststelling van de uitslag of  ten onrechte heeft afgezien van hertelling.

Verkiezingen 2010

Bij gemeenteraadsverkiezingen in 2010 hebben – voor zover gemeld bij de Kiesraad - 15 gemeenten stemmen herteld. De gemeenten waar herteld werd: Bronckhorst, Capelle a/d IJssel, Druten, Geldrop-Mierlo, Helmond, Hillegersberg-Schiebroek, Lelystad, Lopik, Neder-Betuwe, Oegstgeest, Rotterdam, Stadskanaal, Stein, Terschelling en Zoetermeer.