Kiesraad adviseert over experiment centraal tellen van stemmen

De Tijdelijke experimentenregeling centrale stemopneming bevat regels voor het experiment op 19 maart 2014 in 5 gemeenten met het centraal tellen van de stemmen. In zijn advies over de regeling merkt de Kiesraad op dat een uitwerking ontbreekt over het vervoer en de opslag van stembescheiden na de verkiezing.

Beeld: Kiesraad

De Raad vindt het belangrijk dat gemeenten de stembescheiden op een beveiligde locatie opslaan en dat er veilig vervoer is naar het gemeentelijk stembureau waar centraal geteld wordt.


Verder wijst de Raad er op dat de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) niet op het experiment is aangepast. Gemeenten die deelnemen aan het experiment moeten het proces-verbaal van de centrale telling handmatig aanmaken.

Taakverdeling

Ook vraagt de Raad aandacht voor de taakverdeling tussen het gemeentelijk stembureau en het centraal stembureau en het verloop van centraal tellen van de stemmen in geval van meerdere tellocaties.

Uitbreiding experiment

Tot slot pleit de Raad ervoor om het experiment in de toekomst uit te breiden tot minimaal een grote gemeente. De gemeenten die deelnemen aan het experiment bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, Hardenberg, Kampen, Ouder-Amstel, Raalte en Sittard-Geleen, hebben allemaal minder dan 100.000 inwoners.