Centraal tellen in vijf gemeenten

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen gaan vijf gemeenten op één locatie in de gemeente alle stemmen tellen: Sittard-Geleen, Kampen, Raalte, Hardenberg en Ouder-Amstel. Dit is een experiment, mogelijk gemaakt door de 'Tijdelijke Experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming'. Elders wordt op de gebruikelijke wijze geteld: direct na het sluiten van de stembussen, in de stembureaus.

Beeld: ©Teun Berserik

Dankzij het centraal tellen van stembiljetten kan het telproces uniformer en efficiënter verlopen, is het idee achter het experiment. Ook moet het ten goede komen aan de controleerbaarheid en transparantie van het telproces: voor kiezers, politici en media is het makkelijker om het tellen bij te wonen.

Nieuw model stembiljet

De Experimentenwet maakt het verder mogelijk dat er bij de verkiezing voor het Europees Parlement een nieuw model stembiljet voor kiezers buiten Nederland (elektronisch) wordt verspreid. Dit stembiljet kan eerder worden toegezonden. Hierdoor krijgt deze groep kiezers meer tijd om hun stembiljet terug te sturen.