Collegereeks over kiesrecht en verkiezingen

In de periode 30 januari – 20 maart 2014 organiseert de Erasmus School of Law in samenwerking met de Kiesraad een collegereeks over kiesrecht en verkiezingen in theorie en praktijk. De acht colleges worden gegeven aan de Erasmus School of Law op donderdagmiddagen van 17.00 uur tot 18.30 uur. De collegereeks is gratis voor studenten. Voor niet-studenten bedragen de kosten € 400.

In de collegereeks worden kiesrecht en verkiezingen door juristen, politieke wetenschappers, medewerkers van de Kiesraad, en professionals uit de verkiezingspraktijk vanuit verschillende perspectieven onder de loep genomen. Aan de orde komen theoretisch-juridische elementen, zoals kiesrecht als grondrecht en de uitwerking van het kiesrecht in de Kieswet. Maar ook politiek en maatschappelijk relevante en actuele kwesties als burgerparticipatie, partijfinanciering, waarneming bij verkiezingen in het buitenland en de organisatie van verkiezingen worden behandeld.

Sprekers

De sprekers zijn allen deskundigen op het terrein van kiesrecht en verkiezingen. Colleges worden onder meer verzorgd door professor Henk Kummeling, die voorzitter is van de Kiesraad, door professor Monique Leyenaar, die als hoogleraar ‘Comparative Politics’ in burgerparticipatie is gespecialiseerd, en universitair hoofdocent Remco Nehmelman, een prominent deskundige op het gebied van partijfinanciering. Het volgen van de collegereeks levert dan ook zeer grondige en actuele kennis op van kiesrecht en verkiezingen in al hun facetten.

Programma

Het is als volgt (onder licht voorbehoud):

  • 30 januari Algemene inleiding Henk Kummeling
  • 06 februari Het kiesrecht als grondrecht (artikel 4 Gw en artikel 3 EP EVRM) Hansko Broeksteeg (Radboud Universiteit)
  • 13 februari De geschiedenis van de Kieswet Ron de Jong (Kiesraad)
  • 20 februari Politieke - en burgerparticipatie Monique Leyenaar (Radboud Universiteit)
  • 27 februari GRECO en partijfinanciering Remco Nehmelman (Universiteit Utrecht)
  • 06 maart Verkiezingswaarneming in het buitenland Caecilia van Peski (OVSE)
  • 13 maart Partijregistratie en de (gemeentelijke) organisatie van verkiezingen Yvonne van Velzen en Corine Lekkerkerker (gemeente R’dam)
  • 20 maart Totstandkoming verkiezingsuitslagen Melle Bakker (Kiesraad)

Meer informatie?

Voor meer gegevens over de collegereeks kunt u contact opnemen met dr. Nick Efthymiou (email: efthymiou@law.eur.nl; telefoon: 010-4082662) of met mr. dr. Joke de Wit (email: j.dewit@law.eur.nl; telefoon: 010-4081574).

Hier (onder vakken Staats- en Bestuursrecht) vindt u het inschrijfformulier voor de Collegreeks Kiesrecht en verkiezingen in theorie en praktijk