Experimentenregeling nieuwe stembiljetten kiezers buiten Nederland

De Kiesraad heeft een advies uitgebracht over een ontwerpregeling voor een experiment met andere stembiljetten voor kiezers buiten Nederland. Aandacht wordt gevraagd voor de beschikbaarheid van de kandidatenlijst voor kiezers buiten Nederland, het kleurgebruik bij de registratie van logo’s en het gebruik van een logo door partijen die samen één aanduiding hebben geregistreerd.

Beeld: Kiesraad

Nieuw model stembiljet

Op het nieuw type stembiljet dat in het experiment wordt gebruikt, kleurt de kiezer twee vakjes in, één voor de partij, en één voor een kandidaat (althans een nummer dat met die kandidaat correspondeert).  Het experiment maakt het mogelijk om kiezers in het buitenland een (nieuw model) stembiljet per e-mail toe te sturen – nu krijgen zij dit nog via de gewone post toegestuurd.

Tijdelijke Experimentenwet

Eerder heeft de Kiesraad een advies uitgebracht over de Tijdelijke Experimentenwet die de uitgangspunten van dit experiment wettelijk regelt. In deze wet wordt nog een ander experiment geregeld: het centraal tellen van de stembiljetten in de gemeente – en niet meer apart in alle afzonderlijke stembureaus. Nadere regels voor dit tweede experiment mist de Kiesraad in de experimentenregeling.