Openbare zitting Kiesraad over nummering van de kandidatenlijsten

De Kiesraad nodigt de media uit voor het bijwonen van zijn openbare zitting op donderdag 12 oktober van 11.30 uur tot 13.30 uur. De Kiesraad zal, onder voorbehoud van verzuimen en bezwaren, bekend maken welke partijen mee willen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november a.s. De Kiesraad geeft dan partijen die een kandidatenlijst hebben ingeleverd een lijstnummer en beoordeelt de geldigheid van lijstcombinaties.

De kandidatenlijsten worden genummerd
Partijen die al zitting hebben in de Tweede Kamer krijgen een nummer op volgorde van het aantal stemmen dat ze bij de vorige verkiezing hebben behaald. Nieuwe partijen wordt door loting een nummer toegekend.

Beslissing over de geldigheid van lijstcombinaties
Partijen kunnen een lijstcombinatie (ook wel genoemd lijstverbinding) aangaan met andere partijen. Partijen leveren dan wel een eigen kandidatenlijst in. Een lijstcombinatie heeft gevolgen voor de verdeling van de restzetels.

Procedure
Deze openbare zitting van de Kiesraad is een van de procedurele stappen om deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De negentien hoofdstembureaus hebben elk vrijdag 13 oktober om 16.00 uur een openbare zitting over de geldigheid van de kandidatenlijsten, de handhaving op de daarop voorkomende kandidaten en de handhaving van de geplaatste aanduiding. Daarna kunnen belanghebbenden tot uiterlijk tot en met dinsdag 17 oktober beroep aantekenen bij de Raad van State over de beslissingen van de hoofdstembureaus. Nadat de Raad van State uitspraak heeft gedaan zal de Kiesraad de geldig verklaarde kandidatenlijsten in de Staatscourant publiceren.

Bijwonen van deze openbare zitting van de Kiesraad
De openbare zitting van de Kiesraad vindt plaats op donderdag 12 oktober van 11.30 uur tot 13.30 uur in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Wilt u aanwezig zijn bij deze openbare zitting, dan kunt u zich aanmelden bij de ingang Lange Poten van de Tweede Kamer. U moet zich kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs. Pers moet naast een legitimatiebewijs een geldige perskaart tonen.

Meer informatie?
De openbare zitting van de Kiesraad in de Thorbeckezaal wordt rechtstreeks uitgezonden via de website van de Tweede Kamer.
De volledige lijstnummering wordt zo snel mogelijk na afloop van de zitting gepubliceerd via het ANP en via de website van de Kiesraad.