Regels voor een raadgevend referendum

De Kiesraad heeft advies uitgebracht over een ontwerpbesluit dat regels stelt voor het organiseren van een raadgevend referendum. Het gaat om referenda over wetten die door het parlement zijn aangenomen. Om een raadgevend referendum te kunnen houden, moet een minimum aantal handtekeningen (referendumverzoeken en ondersteuningsverklaringen) door kiezers worden ingediend. In zijn advies vraagt de Raad de regering om verdere uitwerking van de voorgestelde steekproefsgewijze controle van referendumverzoeken en ondersteuningsverklaringen.

Beeld: Kiesraad

In het ontwerpbesluit is aangegeven hoe de omvang van de steekproef moet worden bepaald. Het selecteren van de verzoeken en verklaringen die voor de steekproef worden gebruikt, gebeurt door een aselecte trekking. Om interpretatieverschillen te voorkomen, vraagt de Raad een beschrijving van deze aselecte trekking op te nemen in het ontwerpbesluit. Daarnaast dient volgens de Raad uit het besluit te blijken hoe de controle van de verzoeken en verklaringen moet plaatsvinden.

Electronische indiening

Verder ziet de Raad graag in het besluit terug of verzoeken en ondersteuningsverklaringen ook langs elektronische weg kunnen worden ingediend. Zelf vindt de Kiesraad dat dit moet kunnen als het voldoende betrouwbaar is.

Combinatie met andere verkiezingen

Tot slot vraagt hij aandacht voor de samenloop van verkiezingen en referenda en het belang dat hierbij de (telling van de) reguliere verkiezing voorrang krijgt.