Vacature juridisch medewerker Informatiepunt Verkiezingen

De Kiesraad zoekt tijdelijk drie juridisch medewerkers voor het Informatiepunt Verkiezingen. De belangrijkste taken van het Informatiepunt zijn: het uitleggen van de kieswetgeving, het geven van voorlichting over de gang van zaken rondom de verkiezingen en het verstrekken van informatie gebeurt zowel mondeling (telefonisch) als schriftelijk (via e-mail).

Beeld: ©Kiesraad

Het gaat om de volgende periode:

Van 01-11-2013 t/m 13-06-2014
Van 02-12-2013 t/m 30-05-2014
Van 06-01-2014 t/m 30-05-2014
Uren:   24/36 uur per week
Schaalniveau:   9.0, conform BBRA
Opleidingsniveau:  (Bijna) afgestudeerd rechten of politicologie (HBO/WO), bij voorkeur afstudeerrichting staatsrecht.


Functie-eisen:

•Jurist, met affiniteit met verkiezingen en kiesrecht
•Uitstekende mondelinge, schriftelijke en contactuele vaardigheden
•Klantvriendelijk
•Flexibele instelling
•Stressbestendig

Organisatie

De Kiesraad is het centraal stembureau voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, Eerste Kamer en het Europees Parlement. De Raad stelt de officiële verkiezingsuitslagen vast en maakt deze bekend. Politieke partijen die deel willen nemen aan de verkiezingen kunnen een aanduiding bij de Raad laten registreren.
Ook is de Kiesraad adviescollege voor regering en parlement over kiesrecht en organisatie en uitvoering van verkiezingen.
Ambtenaren, politieke partijen, bestuurders, burgers en media met vragen over kiesrecht en verkiezingen kunnen zich wenden tot de Kiesraad.
De Kiesraad bestaat uit zeven leden. Deze leden worden bij koninklijk besluit benoemd voor een periode van vier jaar en kunnen twee maal worden herbenoemd. Zij worden benoemd op grond van de deskundigheid op het gebied van het kiesrecht en verkiezingen en op grond van hun maatschappelijke kennis en ervaring. De leden van de Kiesraad worden bij hun werkzaamheden ondersteund door een secretariaat, dat is gevestigd in Den Haag, aan de Herengracht 21.

Taken/werkzaamheden

In 2014 vinden twee verkiezingen plaats: voor de gemeenteraden (19 maart) en voor de leden van het Europees Parlement (22 mei). De Kiesraad wordt voorafgaand en tijdens deze verkiezingen veel benaderd door gemeenten, burgers, politieke partijen en andere belangstellenden met vragen over kiesrecht en het verkiezingsproces. Voor het invullen van deze taken wordt tijdelijk, in de periode van november 2013 t/m mei 2014, een ‘Informatiepunt verkiezingen’ ingesteld.


De belangrijkste taken van het Informatiepunt zijn:

•het uitleggen van de kieswetgeving;
•het geven van voorlichting over de gang van zaken rondom de verkiezingen;
•het verstrekken van informatie gebeurt zowel mondeling (telefonisch) als schriftelijk (via e-mail).


Belangrijke bronnen voor de informatievoorziening zijn onder meer:

•de Kieswet en het Kiesbesluit;
•circulaires van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK);
•de opkomstbevorderende campagnesite van het ministerie van BZK;
•de websites van zowel het ministerie van BZK als van de Kiesraad.


De medewerkers van het Informatiepunt zijn verantwoordelijk voor een correcte, onpartijdige en tijdige beantwoording van de vragen. Voor de inhoud van de antwoorden, vindt afstemming plaatst met collega’s van het secretariaat van de Kiesraad en in voorkomende gevallen met het ministerie van BZK. De medewerkers van het Informatiepunt dragen zorg voor de registratie, archivering en eventuele doorverwijzing van vragen.

Geïnteresseerd in deze tijdelijke functie?
Laat het ons weten en stuur je sollicitatiebrief en CV uiterlijk 22 september 2013 naar kiesraad@kiesraad.nl.

Meer informatie

Heb je vragen over deze functie, neem dan contact op met Heleen Hörmann, clustercoördinator/communicatieadviseur via 070 – 426 6266.