Datum verkiezing Europees Parlement definitief

Het was lang onzeker, maar nu staat het vast: de verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats in de week van 22 tot 25 mei 2014. De lidstaten van de Europese Unie hebben hier afgelopen vrijdag mee ingestemd. Nederland gaat op donderdag 22 mei naar de stembus – in veel andere Europese landen wordt op zondag de 25e gestemd.

Beeld: Kiesraad

De verkiezingen voor het Europees Parlement worden eens in de vijf jaar gehouden. Er bestaat binnen Europa geen uniforme verkiezingsprocedure voor het Europees Parlement. Ook de verkiezingsdag is niet over de hele (Europese) linie gelijk.

Van juni naar mei

Oorspronkelijk stonden de verkiezingen voor juni gepland.  De verkiezingen zouden dan rond het pinksterweekend vallen – wat mogelijk niet gunstig is voor de opkomst. Bovendien wilde men het nieuw te kiezen Europees Parlement meer tijd geven om zich voor te bereiden op de verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie.

Bekendmaking uitslag

De uitslag van de verkiezing van de (26) Nederlandse leden van het Europees Parlement  zal niet meer worden bekendgemaakt op de verkiezingsdag zelf, maar een paar dagen later. Volgens de Europese Commissie moet Nederland wachten met de bekendmaking tot alle lidstaten hebben gestemd - om zo de verkiezingen in andere landen niet te beïnvloeden.