Experimenteren met centraal tellen stemmen

Een aantal gemeenten zal in 2014 bij de gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezing van het Europees Parlement ervaring opdoen met het centraal tellen van de stemmen – nu gebeurt dat direct na afloop van de stemming, in de stembureaus. Dit wordt mogelijk gemaakt door een Experimentenwet die op 15 maart naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het centraal tellen van de stemmen moet leiden tot meer uniformiteit, efficiency en openheid, aldus het ministerie. De wet moet nog wel door Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen.

Beeld: Kiesraad

Ook maakt de Experimentenwet het mogelijk dat er een nieuw model stembiljet voor kiezers buiten Nederland (elektronisch) wordt verspreid. Dit stembiljet kan eerder worden toegezonden. Hierdoor krijgt deze groep kiezers meer tijd om hun stembiljet terug te sturen.

Onderzoek electronisch stemmen

De regering heeft overwogen om in het voorstel de mogelijkheid op te nemen om te experimenteren met nieuwe stembiljetten binnen Nederland en met elektronisch tellen. Deze elementen zijn geschrapt, omdat de minister eerst de resultaten van onderzoek naar het opnieuw invoeren van het elektronisch stemmen wil afwachten.