Tweede Kamer debatteert over wijzigingen van de Kieswet

Vandaag is in de Tweede Kamer gesproken over het wetsvoorstel tot wijziging van de Kieswet. Belangrijke onderwerpen waren: instructie stembureauleden, kiezers in het buitenland, lijstencombinaties, de kleur rood en de nationale waarnemers. Deze onderwerpen kwamen overigens gisteren ook aan de orde in een gesprek tussen de vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad.

Beeld: Kiesraad

Langer werd stilgestaan bij de mogelijkheid van het elektronisch stemmen. Minister Plasterk gaf aan dat het wat hem betreft tijd is om deze discussie opnieuw te voeren. Hij wil hiervoor een commissie instellen en op 21 maart aanstaande verder praten tijdens een Algemeen Overleg in de Kamer. Het experiment met nieuwe stembiljetten staat daarmee nu in de ijskast, althans voor kiezers in Nederland.

Nationale waarnemers

Volgende week dinsdag, 12 maart, wordt gestemd over het amendement Heijnen (P.v.d.A.) / Taverne (VVD) over het uit het wetsvoorstel schrappen van nationale waarnemers. Ook komt dan de motie Heijnen in stemming die burgemeesters vraagt alert te zijn op de mogelijke integriteitsschendingen inzake de financiering van verkiezingscampagnes bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Verder heeft de minister toegezegd de Raad van State om advies te zullen vragen over het verlenen van tijdelijk ontslag aan een volksvertegenwoordiger en over het afschaffen van lijstencombinaties