Kandidaatstelling verkiezing Europees Parlement eenvoudiger

Burgers van de Europese Unie (EU) die in een ander land wonen dan het land van herkomst, kunnen zich bij de verkiezingen voor het Europees Parlement voortaan gemakkelijker kandidaat stellen voor deze verkiezing. Hiervoor moet wel eerst een aantal artikelen in de Kieswet worden gewijzigd. De Kiesraad is positief over de voorgestelde wijzigingen. Het is de bedoeling dat de wijzigingen ingaan bij de eerstvolgende Europese Parlementsverkiezingen, in 2014.

Beeld: Kiesraad

Verlaging drempel

Op dit moment kan een EU-burger zich al kandidaat stellen in het EU-land waar hij op dat moment woont, maar de procedure daarvoor wordt gemakkelijker. Moet hij nu nog een verklaring overleggen waar uit blijkt dat hij zijn passieve kiesrecht in de lidstaat van herkomst niet heeft verloren, straks kan hij volstaan met de eigen verklaring dat dat zo is. De lidstaat waar de EU-burger zich kandidaat stelt, controleert vervolgens zelf of er eventueel sprake is van uitsluiting.
Met deze maatregel wordt voor EU-burgers, die niet in hun ‘eigen’ lidstaat wonen, de drempel verlaagd om deel te nemen aan de Europese Parlementsverkiezing.

Rol Kiesraad

Per lidstaat wordt één contactpunt aangewezen. In Nederland wordt dit de Kiesraad, in zijn rol van centraal stembureau. De Kiesraad stelt in zijn advies aan de minister voor dat de minister van Veiligheid en Justitie de formele verklaring voor de kandidaat opstelt en verstrekt, omdat hij beschikt over de hiervoor benodigde informatie. De Kiesraad geleidt de verklaring vervolgens door naar de verantwoordelijke autoriteiten.