Minister BZK evalueert Tweede Kamerverkiezing

De Tweede Kamerverkiezing van 12 september 2012 is goed verlopen. Dit schrijft minister Plasterk van BZK aan de Tweede Kamer in zijn evaluatie van deze verkiezing. Wel concludeert hij op basis van onderzoek dat onvoldoende stemlokalen goed toegankelijk waren voor mensen met een beperking. Tevens wijst de minister op incidenten rond de productie en bezorging van stempassen.

Beeld: Kiesraad

Voor het eerst konden inwoners van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezing. De minister constateert dat de opkomst in deze kieskring aanzienlijk lager was (23,8%) dan in Nederland als geheel (74,6%). De minister merkt tevens op dat in Caribisch Nederland minder partijen (15) deelnamen dan in de rest van Nederland (20 of 21). Om politieke partijen tegemoet te komen stelt hij voor om het aantal ondersteuningsverklaringen voor deze kieskring te verlagen naar tien. Hierin volgt de minister het advies van de Kiesraad.

Kiezers buiten Nederland

Het aantal kiezers dat vanuit het buitenland zijn stem uitbrengt is slechts licht gestegen (met 4%). Dit ondanks inspanningen om de opkomst onder deze groep te bevorderen. Wel valt op, schrijft de minister, dat het aantal ongeldige stemmen onder deze kiezers aanzienlijk is afgenomen.

Volmachtstemmen

Minister Plasterk gaat in zijn evaluatie in op de kritiek van de OVSE-waarnemingsmissie op de Nederlandse praktijk van volmachtverlening. De OVSE vreest dat deze bijdraagt aan het verminderen van de stemvrijheid voor met name (allochtone) vrouwen en uitnodigt tot ronselpraktijken. Onderzoek dat de minister heeft laten doen naar volmachtverlening ‘geeft geen onderbouwing voor het standpunt van de OVSE’. Wel volgt de minister het advies van de Kiesraad om voortaan in de processen-verbaal van het hoofd- en centraal stembureau op te laten nemen hoeveel kiezers via een volmacht hun stem hebben uitgebracht.