Relatie lijstnummer en aantal stemmen?

Een hoog lijstnummer leidt niet tot een lager stemmenaantal. Dit is de belangrijkste uitkomst van een vergelijking die is gemaakt tussen lijstnummers van nieuwe partijen en het aantal uitgebrachte stemmen voor de laatste vier Tweede Kamerverkiezingen.

Beeld: Kiesraad

Op 2 augustus 2012 werden tijdens een openbare zitting de kandidatenlijsten van partijen die geen zitting hebben in het parlement (hier genoemd: nieuwe partijen) door de Kiesraad genummerd. De heer Schijvenaars van de groepering Lokaal Nederland maakte bezwaar tegen de procedure rond de nummering en poneerde daarbij de stelling dat een hoog lijstnummer tot een lager aantal stemmen leidt.

Statistisch onderzoek

Om de juistheid van deze bewering te onderzoeken, is het verband tussen lijstnummer van nieuwe partijen en aantal uitgebrachte stemmen voor de verkiezingsjaren 2002, 2003, 2006 en 2010 statistisch onderzocht. Daarbij is rekening gehouden met het feit dat niet alle nieuwe partijen in alle kieskringen aan de verkiezingen deelnamen.
De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat geen enkel bewijs voorhanden is voor de stelling dat een hoog lijstnummer leidt tot een lager stemmenaantal.