Nieuwe stembiljetten getest

Bij de komende Tweede Kamerverkiezing worden op enkele locaties drie ontwerpen voor een nieuw stembiljet getest. Dit testen staat los van de Tweede Kamerverkiezing zelf en vindt in aparte ruimtes, op basis van vrijwilligheid, plaats. Met het nieuwe stembiljet moet het tellen van de stemmen gemakkelijker, sneller en minder foutgevoelig worden.

Beeld: ©Theo Bos

Bovendien moet het stembiljet geschikter zijn voor kiezers die blind of slechtziend zijn, alsook voor kiezers die laaggeletterd zijn of de Nederlandse taal niet goed beheersen. Er zijn op basis van deze uitgangspunten drie ontwerpen voor nieuwe stembiljetten gemaakt in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken.

Kiezers in het buitenland

Na de verkiezing zijn nog meer testen voorzien. Hierbij moet ook blijken of de stembiljetten geschikt zijn voor verzending langs elektronische weg naar kiezers in het buitenland.  

Wetsvoorstel

Het is nog niet zeker of er daadwerkelijk een nieuw type stembiljet zal worden ingevoerd. De minister wil daar pas later, na meer testresultaten, een besluit over nemen. Wel bereidt de minister een wetsvoorstel voor dat het mogelijk maakt om bij latere verkiezingen te kunnen experimenteren met de nieuwe stembiljetten én met het elektronisch tellen daarvan.