Op 12 september niet in Nederland? Regel een volmacht!

Verblijft u op 12 september niet in Nederland vanwege bijvoorbeeld vakantie, dan kunt u iemand machtigen om namens u te stemmen. U kunt hiervoor de achterzijde van de stempas invullen; dit heet een 'onderhandse volmacht'.

Beeld: Kiesraad

Zowel uzelf als de gemachtigde moeten hiervoor de stempas ondertekenen. Een onderhandse volmacht kan alleen worden gegeven aan een kiezer die in dezelfde gemeente woont. Bij het stemmen dient de gemachtigde een (kopie van het) geldig identiteitsbewijs over te leggen. De gemachtigde dient zichzelf ook te identificeren. Het ID-bewijs mag op de dag van de stemming maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Kunt u niet wachten op uw stempas omdat u op het moment dat deze wordt verstrekt door de gemeente al in het buitenland verblijft, dan kunt u gebruik maken van een schriftelijke volmacht. Deze volmacht kan uiterlijk veertien dagen voor de verkiezing, 29 augustus, bij uw gemeente worden aangevraagd met het formulier L 8. U vult dit formulier samen in met uw gemachtigde.

Gemeenten beslissen zelf wanneer zij de stempassen versturen, maar zij dienen dit uiterlijk twee weken voor de dag van stemming te doen. Bij de gemeenten kan naar de verzenddatum worden geïnformeerd.