Kandidatenlijsten bekend

Er doen 21 partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezing op 12 september 2012. In totaal staan er 972 kandidaten op de kandidatenlijsten; zij doen mee in één of meer (van de twintig) kieskringen waaruit Nederland bestaat. Van hen zijn 303 kandidaten vrouwen en 669 mannen. In 2010 was het aantal kandidaten een stuk lager: 676, waarvan 222 vrouwen. In de bijlagen zijn, per partij, de kandidatenlijsten opgenomen.

Beeld: Kiesraad

Er doen in totaal 21 partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezing op 12 september 2012. 11 partijen hebben in alle kieskringen precies dezelfde kandidatenlijsten ingediend. De overige partijen hebben lijsten ingediend die per kieskring gedeeltelijk verschillen en/of in minder kieskringen lijsten ingeleverd. De Politieke Partij NXD doet in één kieskring mee aan de verkiezing, de kieskring Amsterdam.

Caribisch Nederland

Voor kieskring 20 (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) zijn de lijsten 11, 12 en 17 van respectievelijk de Piratenpartij, Partij voor Mens en Spirit (MenS) en de Liberaal Democratische Partij (LibDem) ongeldig verklaard, omdat er onvoldoende ondersteuningsverklaringen zijn overgelegd. Dit betekent dat deze partijen meedoen in de kieskringen 1 t/m 19. De SOPN en de Partij van de Toekomst (PvdT) hebben geen lijst ingeleverd op de eilanden (kieskring 20).

IQ-Partij in beroep

De kandidatenlijst van de IQ-Partij ; met IQ voor Eerlijkheid is ongeldig verklaard. Deze lijst is alleen in kieskring Den Haag ingeleverd, maar is door het hoofdstembureau van deze kieskring ongeldig verklaard, omdat de wettelijk verplichte waarborgsom niet was betaald en er onvoldoende ondersteuningsverklaringen waren ingeleverd. De IQ-Partij is tegen deze beslissing van het hoofdstembureau in beroep gegaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Publicatie lijsten

Zodra de lijsten definitief zijn, worden deze in de Staatscourant gepubliceerd.

Adviezen en publicaties