Advies over indirecte waterschapsverkiezingen

De staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu heeft de Kiesraad gevraagd te adviseren over een wijziging van het Waterschapsbesluit. Eerder heeft het (demissionair) kabinet al gekozen voor indirecte waterschapsverkiezingen. Dit betekent dat gemeenteraadsleden de leden van het waterschapsbestuur gaan kiezen. Dit is vergelijkbaar met de verkiezing van Eerste Kamerleden door leden van provinciale staten.

Beeld: Kiesraad

Aansluiting bij de Kieswet

Van oudsher wijken waterschapsverkiezingen nogal af van verkiezingen die volgens de Kieswet worden georganiseerd. Deze wijziging van het Waterschapsbesluit poogt de verschillen kleiner te maken. De Kiesraad adviseert ten aanzien van drie onderwerpen om toch nog meer aansluiting bij de Kieswet te zoeken. Het gaat om: het gesloten lijstenstelsel, de termijn tussen gemeenteraads- en waterschapsverkiezingen en de zittingsduur van het oude bestuur.

Volgende waterschapsverkiezingen

Ook verzoekt de Kiesraad om de waterschappen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de vraag of de verkiezingen van dit najaar worden uitgesteld. De Kiesraad wijst op het belang van een zorgvuldige en tijdige voorbereiding van verkiezingen.