Uitslag verkiezing Europees Parlement later bekend

De uitslag van de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement wordt niet meer bekendgemaakt op de verkiezingsdag zelf, maar een paar dagen later. Volgens de Europese Commissie moet worden gewacht tot alle lidstaten hebben gestemd om zo de verkiezingen in andere landen niet te beïnvloeden. De kiezers in de verschillende lidstaten gaan namelijk niet allemaal op dezelfde dag naar de stembus. In Nederland wordt op donderdag gestemd, in andere landen bijvoorbeeld op zondag.

Uitslagen alleen in stemlokalen

Gebruikelijk was dat aan het einde van de dag de uitslag per gemeente werd doorgebeld naar de pers, zodat de totale uitslag nog die avond bekend was. Bij de eerstvolgende Europese verkiezingen in 2014 wordt op deze donderdagavond alleen de uitslag in ieder stemlokaal bekendgemaakt en niet meer het totaal per gemeente. De totaalcijfers kunnen voortaan pas worden doorgegeven na zondagavond, 22.00 uur: dan zijn alle stemlokalen in Europa gesloten. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Tweede Kamer per brief hierover geïnformeerd.

Officiële uitslag

Het gaat hier overigens om de officieuze uitslag, om de totaaltellingen per politieke partij. De officiële uitslag, op basis van de processen-verbaal van de hoofdstembureaus met daarbij ook het aantal (voorkeur-)stemmen per kandidaat, wordt – net als voorheen - vastgesteld door de Kiesraad in een openbare zitting.

Datum volgende Nederlandse verkiezing voor Europees Parlement

 Het is nog niet bekend op welke dag de verkiezing van de leden van het Europees Parlement in Nederland in 2014 plaatsvindt.

Beeld: Kiesraad