Kamervragen over volksvertegenwoordigers met strafblad

Een strafblad is geen beletsel om volksvertegenwoordiger te worden. Tenzij een rechter iemand als bijkomende straf zijn passief kiesrecht ontneemt. Maar dat kan alleen bij enkele delicten, én als de hoofdstraf minimaal een jaar is. Enkele Kamerleden hebben hierover onlangs, voor de tweede keer, Kamervragen gesteld. Ze bepleiten meer mogelijkheden om iemand zijn passief kiesrecht (het recht om gekozen te worden) te ontnemen. Of om een volksvertegenwoordiger (alsnog) uit zijn functie te zetten. Ook stellen ze voor om het bekend te maken als een volksvertegenwoordiger een strafrechtelijk verleden heeft. Hierover moeten dan wel bepalingen in de Kieswet worden opgenomen.

Beeld: ©Teun Berserik

Aanleiding voor de Kamervragen, door Heijnen, Dijsselbloem en Recourt (allen PvdA), was de terugkeer in de politiek van een gemeenteraadslid na het uitzitten van zijn straf in een zedenzaak.

Integriteit

De minister van BZK liet eerder weten dat ‘de wetgever heeft willen voorkomen dat bij het begaan van lichte delicten het kiesrecht kan worden ontnomen. (…). Dit standpunt lijkt mij nog steeds juist.’ Ook stelde hij dat het allereerst aan de politieke partijen is om ‘op basis van eigen inzicht en kennis’ integriteit van kandidaten te laten meewegen. De partij kan desgewenst, zo stelde de minister, voor kandidaten een ‘Verklaring omtrent het gedrag’ aanvragen. Dit is geen verplichting.


Hier vindt u meer Vereisten lidmaatschap en onverenigbare betrekkingeninformatie over de vereisten voor benoeming tot volksvertegenwoordiger.