Toewijzing 26e zetel voor Nederland in Europees Parlement

Nederland krijgt alsnog een 26e zetel in het Europees Parlement. De zitting waarin het centraal stembureau (de Kiesraad) deze extra zetel voor Nederland in het Europees Parlement formeel toewijst en een kandidaat benoemt, zal plaatsvinden op woensdag 14 december om 09.30 uur in een gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Herengracht 17-19 's-Gravenhage.

Beeld: ©Teun Berserik

Zitting

Het centraal stembureau (de Kiesraad) maakte na de verkiezing voor het Europees Parlement in 2009 in een zitting de Nederlandse verkiezingsuitslag bekend. Daarbij werd aangekondigd dat na ratificatie door alle lidstaten nog een 26e zetel zou worden toegewezen, en wel aan de PVV (Partij voor de Vrijheid). Nu is het dan zover en komt op woensdag 14 december 2011 het centraal stembureau bijeen om de extra zetel ook formeel toe te wijzen. Belangstellenden die de zitting willen bijwonen, wordt verzocht zich van tevoren te melden bij het secretariaat van de Kiesraad op telefoonnummer 070-426 6266. (Let op: datum en tijdstip wijken af van de eerdere aankondiging in de Staatscourant.)

Ratificatie

Nederland krijgt alsnog een 26e zetel in het Europees Parlement, nu Belgiƫ als laatste land het Protocol bij het Verdrag van Lissabon heeft geratificeerd. Het Protocol voorziet in een uitbreiding van het aantal zetels in het Europees Parlement. Bij de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement, in 2009, was dit Protocol nog niet van kracht. Nederland bezette daarom tot nu toe 25 zetels in het Parlement.

Volgende verkiezingen

Verkiezingen voor het Europees Parlement worden eens in de vijf jaar gehouden. De volgende verkiezingen vinden in 2014 plaats. Er bestaat binnen Europa geen uniforme verkiezingsprocedure voor het Europees Parlement. Ook de verkiezingsdag is niet over de hele (Europese) linie gelijk.

Meer informatie?

Hier vindt u meer informatie over de uitslag van de verkiezing voor het Europees Parlement in 2009.