Nieuwe stemmachine getest in België

Op 27 oktober is op ruim twintig plaatsen in Vlaanderen en in Brussel een experiment gehouden met een nieuw type elektronische stemmachine. In een deel van België wordt sinds 1994 elektronisch gestemd, tegenwoordig door circa 44% van alle kiezers. De huidige machines zijn verouderd en in 2008 gaf het Belgische parlement groen licht voor de ontwikkeling van een nieuw stemsysteem. In samenwerking met universiteiten is uiteindelijk gekozen voor een nieuw stemsysteem ontwikkeld door de firma Smartmatic. Hierbij is rekening gehouden met de (112) aanbevelingen die de Raad van Europa heeft opgesteld met betrekking tot elektronisch stemmen

Presentatie

Woensdag 9 november werd dit systeem door twee vertegenwoordigers van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken nader toegelicht tijdens de najaarsbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) in ’s-Hertogenbosch. Gesproken werd van een succesvol experiment.

Gemeenteraadsverkiezingen 2012

Het is nu aan de betrokken federale en gewestelijke overheden om het nieuwe stemsysteem te evalueren en vervolgens definitief te beslissen over aankoop. De planning is er op gericht om het nieuwe stemsysteem voor het eerst toe te passen bij de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 14 oktober 2012.

Meer informatie?

Hier vindt u meer informatie over het experiment op 27 oktober.