Minister evalueert verkiezingen

De provinciale statenverkiezingen en die voor de eilandsraden in Caribisch Nederland, in maart van dit jaar, zijn goed verlopen. Dit schrijft minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij deze verkiezingen evalueert. De opkomst bij de provinciale statenverkiezingen was circa 10% hoger dan de drie voorgaande keren. De verkiezingen op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba vonden voor het eerst plaats op basis van de Nederlandse Kieswet.

Beeld: Kiesraad

De Kiesraad had eerder, in juli van dit jaar, de eilandsraadsverkiezingen, de provinciale statenverkiezingen én de Eerste Kamerverkiezing al geëvalueerd. In een bijlage bij zijn brief reageert de minister op voorstellen, adviezen en aandachtspunten uit deze evaluatie van de Kiesraad. 

Nieuw stembiljet

In de brief informeert de minister de Kamer tevens over het onderzoek naar een nieuw stembiljet. Dit stembiljet moet het elektronisch tellen van de stemmen mogelijk maken. De minister verwacht in de eerste helft van 2012 de uitkomsten van dit onderzoek te kunnen presenteren.

Provinciale statenverkiezingen

In de evaluatie van de provinciale statenverkiezingen gaat de minister o.a. in op de hertelling in Flevoland, de bezorging van stempassen, en de gang van zaken rond het tellen van de stemmen. Op dit laatste punt bleken er grote verschillen te zijn in de stemopneming door de stembureaus. Gemeenten moeten, zegt de minister, ‘meer dan nu het geval is, controleren of stembureauleden zich aan de instructies houden’.

Eilandsraadsverkiezingen

De minister constateert ‘met genoegen’ dat de verkiezingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba goed zijn verlopen. Ook het extra werk als gevolg van een uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof over kiesrecht voor niet-Nederlanders is ‘door de inzet van velen opgevangen’. Het nieuwe regime van de Kieswet impliceert o.a. een andere restzetelverdeling. Dit heeft tot gevolg dat nu meer partijen in de eilandsraden vertegenwoordigd zijn. De eilandbesturen hebben hun zorgen geuit over het effect hiervan op de bestuurbaarheid van de eilanden. In de evaluatie geeft de minister aan te zullen bezien of deze regeling moet worden aangepast.