Indirecte waterschapsverkiezingen

In het regeerakkoord was al aangekondigd dat het kabinet indirecte waterschapsverkiezingen wil gaan houden. Uit het wetsvoorstel blijkt nu dat de categorie ingezetenen niet meer direct door de inwoners van een waterschap wordt gekozen, maar indirect door gemeenteraadsleden. De Kiesraad spreekt zich in zijn advies over dit wetsvoorstel aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu niet uit over deze keuze. Wel adviseert hij om te bepalen wat er moet gebeuren als er gemeentelijke herindelingsverkiezingen plaatsvinden. Verder vraagt de Raad zich af of kiesdistricten nog wel meerwaarde hebben nu er met stemwaarden gewerkt wordt.

Beeld: Kiesraad

Onverenigbaarheid van functies

Het is de Kiesraad tevens opgevallen dat het wetsvoorstel uitgaat van een dwingendere onverenigbaarheid van functies – een gemeenteraadslid mag niet ook lid zijn van een waterschapsbestuur – dan die we bijvoorbeeld kennen voor leden van provinciale staten of de Tweede Kamer.

Wettelijke regeling

Meer in het algemeen pleit de Kiesraad voor een wettelijke regeling voor waterschapsverkiezingen. Het heeft zijn voorkeur deze onder de werking van de Kieswet te brengen.