Kiesrecht voor niet-Nederlanders bij eilandsraadsverkiezingen

Het Gemeenschappelijke Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, en Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft op 10-01-2010 geoordeeld dat het actief kiesrecht voor de eilandsraadsverkiezingen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet mag worden beperkt tot Nederlandse ingezetenen. Het beroep van een niet-Nederlandse kiezer tegen de afwijzing van het bestuurscollege van Bonaire om hem als kiezer te registreren is gegrond verklaard.

Als gevolg van een amendement hadden alleen Nederlandse ingezetenen actief kiesrecht gekregen, om te voorkomen dat niet-Nederlanders invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Door een wijzigingswet – die nog niet in werking is getreden – zouden de leden van de Eerste Kamer niet alleen (getrapt) gekozen worden door Provinciale Staten maar ook door de eilandsraden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Wijzigingswet

Het Hof oordeelt dat nu deze wijzigingswet nog niet in werking is getreden, de in het amendement vermelde overweging voor de komende eilandsraadverkiezingen niet van belang is. Het Hof stelt dat de bepaling van de Kieswet (artikel Ya 14) waarbij het actief kiesrecht voor de eilandsraad wordt beperkt tot de Nederlandse ingezetenen buiten toepassing moet worden gelaten, omdat deze in strijd is met de artikelen 26 van het IVBPR en 1, eerste lid, van het Twaalfde Protocol bij het EVRM.

Meer informatie?