Advies over waterschapsverkiezingen

Het kabinet is van plan om van de waterschapsverkiezingen indirecte verkiezingen te maken. Dit staat in het regeerakkoord. De bestuurders van de waterschappen worden dan niet meer direct gekozen door de kiezers, maar door de gemeenteraden.

De volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden voorjaar 2014 plaats. Als de waterschapsverkiezingen daarbij aan willen sluiten, dan moet de zittingsduur van de huidige waterschapsbesturen verlengd worden tot vijf en een half jaar. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft hierover de Kiesraad om advies gevraagd.

Verlenging mogelijk

In zijn advies concludeert de Kiesraad dat zo’n verlenging mogelijk is, maar dat daar wel een speciale wettelijke voorziening voor nodig is. In het advies gaat de Kiesraad ook in op de toezegging van de minister om te onderzoeken of de waterschapsverkiezingen onder de werking van de Kieswet kunnen worden gebracht. De Kiesraad zegt dit onderzoek te ondersteunen. De waterschapsbestuurders zouden dan kunnen worden gekozen zoals nu de leden van de Eerste Kamer. Ook zij worden indirect gekozen, namelijk door de leden van de provinciale staten.