Openbaarmaking giften politieke partijen

Op dinsdag 30 november hebben de Tweede Kamerleden Dibi (GroenLinks) en Schouw (D66) de indiening van een initiatiefvoorstel bij de Kamer aangekondigd over giften aan politieke partijen, kamerleden en rechtspersonen die voor een politieke partij of Kamerleden activiteiten verrichten. Het wetsvoorstel voorziet erin dat giften van €1.500 of meer openbaar worden gemaakt. Bij overtreding hiervan zou een bestuurlijke boete opgelegd kunnen worden van maximaal €20.000,-. Het initiatiefwetsvoorstel betreft een wijziging van de Wet subsidiëring politieke partijen.

Beeld: ©Wim Meurer

Bij de openbaarmaking van een gift moet de hoogte van het bedrag, de datum waarop de gift is gedaan en de naam van de gever worden vermeld. Het financieel jaarverslag van de politieke partijen dient het totaal aan ontvangen giften te vermelden. Voorgesteld wordt het toezicht op de naleving van de wettelijke regeling in handen te leggen van de minister van BZK.

Toezicht partijfinanciën

Het thema ’toezicht partijfinanciën’ houdt al lang de politieke gemoederen bezig. In internationaal verband is Nederland enige malen aangesproken op het feit dat een wettelijke regeling op dit punt ontbreekt. Eind 2008 bracht de Kiesraad al een advies uit over een wetsvoorstel van de regering om deze problematiek te regelen.
Tiojdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van BZK in de Tweede Kamer op 1 en 2 december is dit onderwerp uitgebreid aan de orde geweest. Minister Donner van BZK gaf daarbij aan dat hij mogelijk zelf nog met voorstellen op dit punt gaat komen, omdat hij de in het initiatiefvoorstel opgenomen regeling wat summier vindt. Ongetwijfeld zal dit onderwerp nader aan de orde komen tijdens het overleg dat de Kiesraad op 7 december met de Vaste Kamercommissie van BZK heeft en tijdens het Algemeen Overleg dat minister Donner met deze Commissie heeft op 9 december.

Meer informatie?