Bijeenkomst over E-voting

Op 16 en 17 november 2010 vond er een derde 'e-voting Review meeting' plaats in Straatsburg. E-voting is een verzamelnaam voor alle vormen van electronisch stemmen, zoals het stemmen via internet of via stemmachines. De projectgroep 'Good Governance in the Information Society' van de Raad van Europa organiseert deze tweejaarlijkse bijeenkomst. Een aantal lidstaten (en Brazilië) deed verslag over de ontwikkeling en voortgang van e-voting in zijn of haar land. Daarna gaf een tweetal internationale organisaties (ODIHIR en ACEEEO) hun visie op dit onderwerp.

Handboek e-voting

De Raad van Europa presenteerde op de bijeenkomst richtlijnen ten aanzien van transparantie en certificering van ‘e-enabled’ verkiezingen. Tevens werd het ‘e-voting handbook’ gepresenteerd. Dit is een uitgave van de Raad van Europa. Dit handzame boekje biedt een overzicht van de verschillende stappen die kunnen en moeten worden gezet in de ontwikkeling van traditioneel stemmen naar e-voting.

Uitwisseling kennis

De bijeenkomst over e-voting vloeit voort uit de aanvaarding van een aanbeveling van het Comité van Ministers van de Raad van Europa ten aanzien van wettelijke, functionele en technische standaarden voor e-voting. De bijeenkomst biedt de lidstaten van de Raad van Europa een platform om op Europees niveau kennis uit te wisselen over beleid en ervaringen op dit terrein.

Nederland

Nederland maakt geen gebruik (meer) van electronisch stemmen en is teruggekeerd naar (rood) potlood en papier. Toch is het interessant om de ontwikkelingen hierover te volgen en om de ervaringen van anderen te vernemen. Vanuit dat oogpunt was het voor de Kiesraad zinvol om deze bijeenkomst te bezoeken.