Wetsvoorstel inrichting verkiezingsproces mogelijk van de baan

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is van plan om het kabinet te adviseren niet verder te gaan met het wetsvoorstel inrichting verkiezingsproces. Dit heeft hij afgelopen vrijdag (12 november) verklaard in antwoord op een begrotingsvraag vanuit de Tweede Kamer over dit wetsvoorstel. Wanneer het kabinet dit standpunt overneemt, zal het wetsvoorstel niet bij de Tweede Kamer worden ingediend. In plaats daarvan overweegt minister Donner nu een aantal incidentele wijzigingen van de Kieswet om zo enkele urgente aanpassingen met betrekking tot het verkiezingsproces te kunnen doorvoeren.

Beeld: Kiesraad

Het gaat dan onder andere om aanpassingen voor de kiezers die vanuit het buitenland mogen stemmen, de inrichting van het stemlokaal, de openbaarheid van processen-verbaal van stembureaus, nationale waarnemers en eisen aan stembureauleden. Het is de bedoeling dat de aanpassingen gereed zijn voor de verkiezingen die in 2014 zullen plaatsvinden (verkiezingen voor gemeenteraden en voor het Europees Parlement).   

Fundamenteel herzien

Met het door het vorige kabinet beoogde wetsvoorstel inrichting verkiezingsproces zouden onderdelen van het verkiezingsproces  fundamenteel worden herzien. Verschillende instanties, zoals de Kiesraad, de VNG en de NVVB hadden zich kritisch uitgelaten over dat wetsvoorstel.

Meer informatie?

Hier vindt u de de begrotingsvraag aan minister Donner (zie vraag 47).