Beoordeling Tweede Kamerverkiezing door OVSE 2010

In de periode van 25 mei tot 12 juni heeft een waarnemersmissie van de OVSE/ODIHIR de Tweede Kamerverkiezing in Nederland beoordeeld. Het rapport dat op 9 september is uitgebracht naar aanleiding van dit bezoek is overwegend positief over de gang van zaken.

Stemmen met het rode potlood

De OVSE gaat in op de Nederlandse keuze om weer terug te gaan naar het stemmen met papier en potlood. Deze beslissing was positief en passend in het licht van de problemen die waren gerezen rond het stemmen met stemcomputers, stelt de OVSE. De transparante wijze waarop dit probleem is aangepakt heeft, zo staat in het rapport, bijgedragen aan publiek vertrouwen in het politieke proces.

Stemmen bij volmacht

Hoewel de OVSE stelt dat het Nederlandse juridische kader een goede basis biedt voor het houden van democratische verkiezingen, zijn er ook wat punten van kritiek. Zo acht de OVSE de wijze waarop in Nederland het stemmen bij volmacht is geregeld, ondanks de recente aanpassingen, niet geheel in lijn met zijn eigen richtlijnen en andere internationale normen.

Naar de rechter

Ook uit de OVSE kritiek op het feit dat kiezers, kandidaten of partijen belangrijke aspecten van het verkiezingsproces (waaronder de resultaten) niet aan kunnen vechten bij een rechter.  Er wordt voor gepleit om tegen alle stappen in het proces te kunnen opkomen. Daarbij verdient het de voorkeur om, anders dan nu het geval is, alle ‘verkiezingsgerelateerde problemen/ klachen’ door één centraal orgaan te laten behandelen.

Financiering politieke partijen

De OVSE acht het lovenswaardig dat Nederland regelmatig het verkiezingsproces evalueert, en geeft aan dat mogelijke wijzigingen thans onderwerp van discussie zijn.
Tot slot stelt de OVSE, dat met de Wet Financiering Politieke Partijen (WFPP)  een eerste stap kan worden gezet op weg naar aansprakelijkheid en transparantie in het proces van financiering politieke partijen.