Wijzigingen Eerste Kamerverkiezingen

Mogelijk gaan er een aantal zaken voor Eerste Kamerverkiezingen veranderen. Zo zal een kandidaat om met voorkeur te worden gekozen niet langer 50% van de kiesdeler maar 100% moeten behalen. Ook zal het voor politieke partijen niet meer mogelijk zijn om een lijstencombinatie aan te gaan. Een laatste voorbeeld van een voorgestelde wijziging is dat een politieke partij voortaan zijn kandidatenlijst(en) in dient te leveren bij het centraal stembureau (de Kiesraad) en niet meer bij de afzonderlijke provincies. Daarbij wordt het mogelijk gemaakt dat politieke groeperingen één kandidatenlijst kunnen inleveren die voor meerdere provincies wordt ingediend. Dat heeft als voordeel dat politieke groeperingen, voor zover zij voor verschillende provincies identieke kandidatenlijsten willen indienen, niet langer voor iedere provincie een aparte kandidatenlijst hoeven in te leveren. Dit laatste scheelt veel administratieve rompslomp.

Beeld: Kiesraad

Het voorstel tot wijziging van de Kieswet, dat voorziet in bovengenoemde wijzigingen, ligt nu bij de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de wijzingen zijn doorgevoerd vóór de Eerste Kamerverkiezing van 23 mei 2011.

Advies Kiesraad

Eerder bracht de de Kiesraad al een advies uit over de voorgestelde wijziging van de Kieswet. Onlangs bracht de Kiesraad advies uit over een hiermee samenhangende wijziging van het Kiesbesluit aangaande centrale inlevering van kandidatenlijsten bij het centraal stembureau. De Kiesraad stelt voor dat de formulieren voor centrale kandidaatstelling zowel bij de provinciale griffie als bij de Kiesraad verkrijgbaar zullen zijn.