Gemeenteraadsverkiezingen in herindelingsgemeenten

Op 3 maart 2010 waren er in het hele land gemeenteraadsverkiezingen. Een aantal gemeenten deed echter niet mee, gezien beoogde herindelingen. In november 2010 zullen hier alsnog verkiezingen plaatsvinden. In gemeenten waar de herindeling tijdig (dat is voor 17 september 2010) bij wet is geregeld, zijn dit herindelingsverkiezingen. In de gemeenten waarvan de herindeling door het huidige demissionaire kabinet is aangehouden (‘controversieel verklaard’) zullen reguliere gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden.

Beeld: ©Teun Berserik

Gemeenten herindelingsverkiezingen

In de volgende 19 gemeenten worden najaar 2010 herindelingsverkiezingen gehouden:
Abcoude
Andijk
Breukelen
Bodegraven
Bolsward
De Ronde Venen
Eijsden
Lith
Loenen
Maarssen
Margraten
Medemblik
Nijefurd
Oss
Reeuwijk
Sneek
Wervershoof
Wunseradiel
Wymbritseradiel.

Ook politieke partijen die zitting hebben in één van de huidige gemeenteraden dienen hun aanduiding bij het centraal stembureau (in de gemeente) te registreren. Bij de herindelingverkiezing wordt immers een compleet nieuwe gemeenteraad voor de fusiegemeente gekozen.

Reguliere gemeenteraadsverkiezingen

Herindeling van de volgende 10 gemeenten is aangehouden door het kabinet:

  • Bergen, Gennep en Mook en Middelaar
  • Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg
  • Bussum, Naarden, Muiden en Weesp.

In deze gemeenten vinden op 24 november 2010 reguliere verkiezingen plaats. Hierbij worden termijnen gehanteerd die afwijken van de Kieswet. De dag van kandidaatstelling voor de verkiezingen in bovengenoemde verkiezingen valt op dinsdag 12 oktober 2010. De laatste dag waarop politieke groeperingen een verzoek tot registratie van een aanduiding kunnen indienen, is maandag 27 september 2010. Voor overige data: zie de bijlage kalender herindelingsverkiezingen, bij de Nieuwsbrief gemeenteraadsverkiezingen d.d. 07-07-2010 van BZK.