OVSE

Nederland wordt momenteel bezocht door een delegatie vanuit de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE) die de komende Tweede Kamerverkiezing komt waarnemen. De groep - 12 man sterk - staat onder leiding van de Amerikaan Jonathan Stonestreet.

Beeld: Kiesraad

De leden van de "Election Assessment Mission" (EAM), allen deskundig op diverse deelaspecten met betrekking tot verkiezingen, komen uit Oostenrijk, Bulgarije, Canada, Slovenië, Duitsland, Litouwen, Georgië, Armenië, de Verenigde Staten en Italië. De waarnemersdelegatie is 26 mei 2010 met haar werkzaamheden van start gegaan en zal in ons land blijven tot na de Tweede Kamerverkiezing van 9 juni. In de tussenliggende periode zullen gesprekken worden gevoerd met onder meer de Kiesraad, de ministeries van BZK en van BZ, met politieke partijen, de Raad van State, een enkele hoogleraar, het Commissariaat voor de Media en met de Commisie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven van de Tweede Kamer. Op de verkiezingsdag zelf zullen stembureaus worden bezocht.

Op 29 mei gaf secretaris-directeur Melle Bakker een presentatie over huidige en mogelijk toekomstige taken en verantwoordelijkheden van de Kiesraad en over ons stelsel van zetelverdeling. Vóór hun vertrek zal de delegatie de Kiesraad nogmaals met een bezoek vereren.