Advies over wijziging Kiesbesluit

De Kiesraad heeft, op verzoek van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een advies uitgebracht over een wijziging in het Kiesbesluit. Dit in verband met de invoering van het stemmen met een stempas in een stembureau naar keuze binnen de eigen gemeente.

Beeld: Kiesraad

Artikel J 2 van het Kiesbesluit wordt aangepast aan de nieuwe situatie dat kiezers kunnen stemmen in een stembureau naar keuze binnen de eigen gemeente en dat niet langer met een oproepingskaart maar met een stempas wordt gestemd. In de stembureaus wordt, in plaats van een lijst met alle kiesgerechtigden in een stemdistrict, een uittreksel uit het register van ongeldige stempassen gebruikt. De Kiesraad adviseert om artikel J 2, tweede lid, van het Kiesbesluit zodanig aan te passen dat dit positief in plaats van negatief geformuleerd is. Zo wordt duidelijker welke gegevens het uittreksel uit het register ongeldige stempassen moet bevatten.

Omwille van de duidelijkheid adviseert de Kiesraad om in art. J 1 van het Kiesbesluit (of in de memorie van toelichting) op te nemen dat de openbare kennisgeving over de tijdstippen en plaatsen van mobiele stembureaus - naast de publicatie die ten minste veertien dagen voor de stemming plaatsvindt - ook plaatsvindt samen met de verzending van de kandidatenlijsten en openbare kennisgeving van de adressen van de reguliere stemlokalen.

Adresvermelding

Over de adresvermelding van kandidaten op de kandidatenlijsten merkt de Kiesraad het volgende op: omdat in deze gewijzigde regeling geen onderscheid wordt gemaakt tussen bedreigde kandidaten en kandidaten bij dit niet het geval is,  biedt dit naar het oordeel van  de Kiesraad geen  wenselijke oplossing voor de bestaande problematiek rond adresvermelding. De gewijzigde bepaling maakt het mogelijk dat kandidaten ervoor kunnen kiezen hun adres op de kandidatenlijst achterwege te laten. Hierdoor komt de herkenbaarheid en bereikbaarheid van kandidaten in het gedrang en dit staat op gespannen voet met de openbare rol die kandidaten vervullen.