Advies over Waterschapswet

De Kiesraad heeft, op verzoek van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, een advies uitgebracht met betrekking tot de aanpassing van de Waterschapswet in verband met het houden van waterschapsverkiezingen na het instellen van een nieuw waterschap na een fusie.

Maximale zittingsduur

Nieuw in het wetsvoorstel is dat in een kort tijdsbestek niet twee maal verkiezingen dienen te worden gehouden. Dit sluit ook aan bij de intentie die geldt ten aanzien van gemeenteraadsverkiezingen. De Kiesraad neemt met instemming kennis van de voorgestelde wijzigingen, maar wijst wel op het gevaar van een mogelijk onwenselijke consequentie indien, bij een combinatie van wettelijke bepalingen, de kiezers in een periode van twaalf jaar slechts twee keer kunnen stemmen voor een nieuw algemeen bestuur.

Registratie van aanduidingen

De Kiesraad wijst erop dat wanneer niet alle waterschappen op eenzelfde moment verkiezingen hebben, ook niet bij alle waterschappen de uiterste termijn waarop een registratieverzoek kan worden ingediend gelijk is. Dit betekent dat deze onderlinge afstemming ook belangrijk is buiten verkiezingstijd.

Lijstuitputting

Bij een langere zittingsduur van de leden van het algemeen bestuur kan lijstuitputting eerder aan de orde zijn dan bij de normale zittingsduur van vier jaar. De Kiesraad ziet nu nog geen aanleiding om art. 2.22 van het Waterschapsbesluit - waarin staat dat op een lijst de namen van ten hoogste twintig kandidaten mogen worden geplaatst - te wijzigen, maar adviseert om de praktijk op dit punt goed te volgen.