Advies eisen verkiezingssoftware en organisatie gemeenteraadsverkiezingen

De Kiesraad adviseert de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om 2 eisen voor het gebruik van software bij de berekening en vaststelling van verkiezingsuitslagen aan te passen. De Raad doet in zijn advies een wijzigingsvoorstel voor beide eisen. Verder gaat de Raad in zijn advies in op de openingstijden van stembureaus bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.

De Kiesraad adviseert om de eis over het open source ontwikkelen van de software zo aan te passen dat derden de broncode wel kunnen bekijken en bewerken ter controle van de software, maar de broncode en de software niet meer verbeteren, aanvullen of distribueren voor andere doeleinden.

Controleerbaarheid programmatuur

Een andere eis voor verkiezingssoftware is dat 'met behulp van formele methoden wiskundig is aangetoond dat berekeningen in de programmatuur precies datgene doen wat door de wet- en regelgeving is voorgeschreven'. De Raad steunt het uitgangspunt dat de programmatuur transparant en controleerbaar moet zijn, maar vindt het wiskundig correct bewijzen van de programmatuur een te zware eis die niet goed aansluit bij verkiezingssoftware. De Kiesraad adviseert daarom deze eis aan te passen en te kiezen voor een methode die beter aansluit bij de soort software.

Openingstijden stembureaus bij gemeenteraadsverkiezingen

De Kiesraad adviseert de sluitingstijd van stembureaus met één uur terug te brengen naar 20.00 uur. De Raad vindt de openingsperiode van stembureaus tussen 7.30 uur en 20.00 uur ruim voldoende. De eerdere sluitingstijd geeft stembureauleden de mogelijkheid om eerder te beginnen met het handmatig tellen van de stembiljetten. Dit komt volgens de Raad de zorgvuldigheid en betrouwbaarheid van de verkiezingsuitslag ten goede.

Advies aanpassing proces-verbaal

Bij de vorige Europese verkiezingen bleek dat het invullen van het proces-verbaal tot problemen leidde. In een behoorlijk aantal processen-verbaal stond een doorhaling en/of een correctie. De Raad kondigt een spontaan advies aan over een aanpassing van dit proces-verbaal.