Advies Kiesraad over wijzigingen verkiezing Eerste Kamer

Kiesraad heeft, op verzoek van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een advies uitgebracht over enkele wijzigingen van de Kieswet. Deze voorgenomen wijzigingen houden verband met de verkiezing van de Eerste Kamer, en betreffen in het bijzonder: verhoging van de voorkeurdrempel, vervroeging van de dag van kandidaatstelling in verband met het aangaan van lijstencombinaties, en het tijdstip van stemming.

Beeld: Kiesraad

Op grond van de huidige Kieswet kunnen politieke partijen na afloop van de provinciale statenverkiezingen lijstencombinaties aangaan voor de Eerste Kamer. De Kiesraad is het met de staatssecretaris eens dat bij die regeling vraagtekens te plaatsen zijn. Zo is de kiezer op het moment dat hij zijn stem uitbrengt voor de provinciale staten nog niet op de hoogte van mogelijke lijstencombinaties en kan hij dit dus niet in zijn overwegingen betrekken. Tegelijkertijd wijst de Kiesraad op enkele (ongewenste) neveneffecten van de voorgestelde wijziging en worden twee alternatieven besproken die deze nadelen niet kennen.

Verhoging van voorkeurdrempel en tijdstip van stemming

De Kiesraad kan zich vinden in het vastleggen in de wet van een uniform tijdstip voor de stemming voor de Eerste Kamer, en wel om 15.00 uur. Het voorstel om de voorkeurdrempel te verhogen - van de helft van de kiesdeler naar: groter dan de kiesdeler - kan rekenen op instemming van de Kiesraad. Beide wijzigingen zijn overigens in overeenstemming met een eerder advies van de Kiesraad. Tot slot adviseert de Kiesraad om enkele andere voorstellen uit een eerder advies, over onder andere centrale kandidatenlijsten en terinzagelegging van kandidatenlijsten, alsnog te verwerken in het wetsvoorstel