Advies modellen bij Kieswet en Kiesbesluit

Kiesraad heeft op 16 december 2008 advies uitgebracht aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) over een voorstel tot wijziging van een aantal (zestien) modellen behorend bij de Kieswet en het Kiesbesluit. Modellen zijn formulieren die gemeenten en stembureaus gebruiken bij de vervulling van de taken die zij hebben in het verkiezingsproces.

Beeld: ©Teun Berserik

De door de staatssecretaris van BZK voorgestelde wijzigingen in de modellen hangen samen met een drietal wetswijzigingen. In het advies hierover doet de Kiesraad enkele suggesties ter verbetering van de formulering en vormgeving van de modellen. Ook zijn er enkele inhoudelijk aanbevelingen. Deze hebben betrekking op zaken als het apart registreren van aantallen blanco stemmen en ongeldige stemmen, het verwijzen naar oproepingskaarten en stempassen, en wijzigingen in de modellen naar aanleiding van het toekennen van het kiesrecht voor de verkiezingen voor het Europees Parlement aan Nederlanders die op de Antillen en Aruba wonen. De Kiesraad mist in het voorstel vier modellen, die volgens hem eveneens op korte termijn wijziging behoeven. De Kiesraad adviseert tot slot om in een later stadium ook de overige modellen nog eens grondig tegen het licht te houden.

Model registratieformulier kiezers in het buitenland

De verwachting is dat de modellen met ingang van januari 2009 worden gewijzigd. Overigens is één wijziging al doorgevoerd. Met ingang van 1 december 2008 is naast model D 3-1 namelijk een model D 3-2 opgenomen. Dit model betreft het registratieformulier voor kiezers woonachtig buiten Nederland die willen deelnemen aan de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Dit model is eerder gewijzigd omdat de termijn voor registratie voor deze kiezers reeds op 4 december 2008 van start is gegaan.