Advies over wijziging Tijdelijk Experimentenbesluit Kiezen op Afstand

De Kiesraad heeft advies uitgebracht over een voorstel om het Tijdelijk Experimentenbesluit Kiezen op Afstand te wijziging. De Kiesraad spreekt zich in het advies opnieuw uit voor invoering van de identificatieplicht bij het stemmen. Wel stelt de Kiesraad dat invoering hiervan niet via het Experimentenbesluit plaats kan vinden. Verder steunt de Kiesraad het voorstel om de termijn voor de aanvraag van een vervangende stempas te uniformeren.

Beeld: Kiesraad

Identificatieplicht

De Kiesraad heeft zich al eerder, in zijn advies van 22 juni 2007, uitgesproken voor invoering van een identificatieplicht bij het stemmen. De identificatieplicht beperkt het risico dat een kiezer zich bij een stemming voordoet voor een ander. Dit is een strafbaar feit. Wel meent de Kiesraad dat invoering van deze plicht niet via het Experimentenbesluit kan plaatsvinden. Het Experimentenbesluit is hier niet voor bedoeld. Bovendien zou de identificatieplicht dan alleen gelden voor kiezers die met een stempas kunnen stemmen en niet voor kiezers die met een oproepingskaart stemmen.

Termijn aanvraag vervangende stempas

Een andere wijziging van het Experimentenbesluit gaat over de uniformering van de termijn voor de aanvraag van een vervangende stempas. De Kiesraad steunt het voorstel om dit mogelijk te maken tot twee dagen voor de dag van stemming. Het is belangrijk dat er één gelijke termijn geldt voor alle kiezers, zodat hierover geen verwarring kan ontstaan.