Advies inzake wijziging kiesrecht Antillianen en Arubanen

De Kiesraad adviseert om inwoners van de Nederlandse Antillen en Aruba kiesrecht voor het Europees Parlement toe te kennen. Het advies sluit aan op een wetsvoorstel om de Kieswet in deze zin te wijzigen. De Kiesraad onderschrijft de keuzes in het wetsvoorstel maar vraagt wel aandacht voor een aantal uitvoeringsaspecten.

Aanleiding voor het wetsvoorstel is een uitspraak van de Raad van State. Hierin wordt gesteld dat het onderscheid in kiesrecht voor het Europees Parlement tussen Nederlanders in het buitenland en Nederlanders die op de Nederlandse Antillen of Aruba wonen in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

Registratie

Naar schatting krijgen 210.000 inwoners van de Antillen en Aruba dit kiesrecht. Als zij zich allemaal als kiezer laten registreren (bij de gemeente Den Haag) levert dit veel extra administratie op voor de gemeente Den Haag. Een oplossing zou zijn één of meerdere (brief)stembureaus op de Antillen en Aruba in te richten.  Een ander punt: de registratie van aanduidingen van partijen voor de verkiezingen van het Europees Parlement moet voortaan niet alleen worden getoetst aan het Nederlandse register van aanduidingen, maar ook aan het register van aanduidingen op de Antillen en Aruba.

Evaluatie

Tot slot vraagt de Kiesraad om een zorgvuldige evaluatie van het kiesrecht voor deze nieuwe kiesgerechtigden na de eerstvolgende verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2009.

Beeld: ©Kiesraad