Advies over ontwerp-Waterschapsbesluit

Voor de waterschappen wordt via de Waterschapswet en het ontwerp-Waterschapsbesluit een nieuw systeem van verkiezingen geïntroduceerd. Het ontwerp-besluit bevat een aantal bepalingen over de waterschapsverkiezingen. In het najaar van 2008 moeten op grond van dit nieuwe systeem voor alle waterschappen tegelijkertijd verkiezingen plaatsvinden.

Beeld: Richard van Elferen Mediatheek Rijksoverheid

Bij deze verkiezingen wordt aan de waterschappen de mogelijkheid geboden om met het stemmen via internet te werken. De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft aan de Kiesraad gevraagd om advies uit te brengen over de nieuwe regeling van de verkiezingen.

In het ontwerp-Waterschapsbesluit wordt veelal aansluiting gezocht bij de Kieswet, maar niet altijd. Een belangrijke punt is dat de stemming niet in persoon in het stembureau plaatsvindt, maar via brief- en internetstemmen. De Kiesraad gaat in zijn advies vrij uitvoerig in op het gebruik van internet als stemmethode bij de waterschapsverkiezingen. De Kiesraad wijst op het belang van een deugdelijke goedkeuringsprocedure voor de internetstemdienst, mede gelet op de recente discussie rondom de stemmachines. Ook vraagt de Kiesraad aandacht voor de bescherming van het stemgeheim bij het gebruik van internetstemmen. 

In zijn advies gaat de Kiesraad ook in op enkele andere afwijkingen ten opzichte van reguliere verkiezingen. Het betreft ondermeer de eisen voor deelname van groeperingen aan de verkiezingen, de kandidaatstellingsprocedure, de manier van stemmen en de kiesgerechtigdheid van inwoners van het waterschap.